Co nejvíce škodí našim ledvinám? Odpovídal Petr Táborský

Chat je uzavřený12.03.2019 11:00

Petr Táborský.

Jaký je typický pacient nefrologa? Na 14. březen připadá Světový den ledvin, jak ho lékaři "slaví", nabízíte nějaké vyšetření pacientům? Jak se vlastně ledviny vyšetřují? Co nejvíc škodí našim ledvinám? Jak poznáme, že máme potíže s ledvinami? Co ledviny a alkohol? Kdy a co nejčastěji může způsobit nějaké totální selhání ledvin? Jak postupují lékaři, když ledviny selžou? Co když nefunguje jen jedna ledvina, stačí ta druhá? Pokud selžou ledviny, tak je – na rozdíl od jiných orgánů – krom transplantace ještě jedna varianta, dialýza. Je to tak? A co konkrétně to pro pacienta znamená? Ptejte se MUDr. Petra Táborského. Host odpovídá v úterý 12. března od 11.00.


Transplantace ledvin může být i od žijícího dárce, že? Co to konkrétně znamená pro takového dárce?


Dá se po transplantaci ledvin plnohodnotně žít?

MUDr. Petr Táborský, absolvent Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1984 do 2002 pracoval jako lékař na Klinice nefrologie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Od roku 1994 působil jako vedoucí klinického oddělení, od 1998 pak jako vedoucí dialyzačního oddělení KN IKEM. V roce 2002 nastoupil na pozici vedoucí lékař dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Praze, kde působí dodnes. Výzkumně se zabývá problematikou kostní choroby při selhání ledvin.

Chat

  • Stanislava Hermanova

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat ,da se léčit Iga nefropatie u 15leteho syna?nebo pozastavit nemoc?léčí se s touto nemoci již 5 let jen léky na snížení bilkovin v moči.Dá se i neco jiného dělat.Děkuji moc za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den, léčba IgA nefropatie je založená na mikroskopickém obraze ledviny (na výsledku biopsie ledviny). Ten se může při IgA nefropatii značně lišit, jsou nálezy malé, které se skutečně léčí jen snižováním bílkoviny, ale jsou i nálezy závažné, které se lečí léky, které potlačují imunitu (imunosupresivy). Bylo by vhodné nález prodiskutovat s ošetřujícím nefrologem Vašeho syna, bez znalosti biopsie nelze na tuto otázku lépe odpovědět.

  • dayd

    Jsem abstinent - vůbec nepiji alkohol - jaké je to pro mé ledviny?

  • Host chatu

    Dobrý den, trochu zjednodušeně řečeno, Vašim ledvinám je to jedno. Ne že bych chtěl někoho nabádat k pití alkoholu, ale běžná příležitostná konzumace alkoholu ledvinám nevadí. Lidové rčení, že si někdo "propil" ledviny, v praxi nefunguje, alkohol škodí především játrům. Všeho s mírou a hezký den.

  • MORTAR

    Jak častý je nádor na ledvině?

  • Host chatu

    Bohužel v České republice jsou nádory ledvin velmi časté, v jejich výskytu patříme ke světové špičce. Ročně je diagnostikováno kolem 3000 nových případů, 2000 u mužů, 1000 u žen. Asi 1000 pacientů na tento nádor ročně zemře. Mezi rizikové faktory patří obezita a kouření a v tom jsme, jak známo, velcí kabrňáci, takže se asi nemůžeme divit. Jedinou pozitivní zprávou je, že úmrtnost na tyto nádory v posledních letech klesá, úspěšnost léčby se zvyšuje.

  • dayd

    Jaká je nejlepší prevence - abych měl zdravé ledviny? Jaké jsou nejhorší důsledky nemocných ledvin?

  • Host chatu

    Dobrý den, je dobře, že se zajímáte o prevenci, protože ta je u ledvin velmi důležitá. Určitě k ní patří vyhýbání se rizikovým faktorům, k těm nejdůležitějším patří obezita a kouření. Ty vedou ke zvýšení krevního tlaku a cukrovce, což jsou dnes nejčastější příčiny selhání ledvin. Pokud už někdo vysoký tlak nebo diabetes má, měl by je mít co nejlépe kontrolované, léčené. Vedle toho je jistě vhodné dodržovat rozumný příjem tekutin, mezi 2 a 3 litry za den, a ve vyším věku si občas nechat zkontrolovat funkci ledvin praktickým lékařem.

  • Romana

    Dobrý den, někdo prosazuje pití hodně tekutin, jiný říká, že přílišné pití tekutin take není pro ledviny dobré. Jaký je tedy optimální příjem tekutin za den, jakých a v jakých intervalech (po malých množstvích, či vice najednou). Je dobré pít před jídlem, při jídle nebo až po jídle? Co káva?

  • Host chatu

    Dobrý den, příjem tekutin je dnes hodně diskutovaná otázka. Ledviny potřebují vodu k tomu, aby mohly vylučovat odpadní látky. Pokud pijeme málo, nutíme ledviny, aby produkovaly maximálně koncentrovanou moč, což je stojí hodně námahy a energie, ledviny jsou přetěžovány. Za optimální se považuje příjem tekutin mezi 2 a 3 litry za den, samozřejmě závisí i na ztrátách tekutin. Po návštěvě sauny nebo po dni stráveném na egyptské pláži potřebujeme tekutin i mnohem více, jinak ale příjem tekutin nad 3 litry význam nemá. Jak si příjem tekutin rozvrhneme, je vcelku jedno, káva v běžném množství 3-5 šálků za den nevadí ničemu, ani ledvinám :-)

  • dayd

    Opravdu bolej ledviny když se člověk směje? - narážím na tvrzení Vlasty Buriana...

  • Host chatu

    Tuto hlášku V. Buriana neznám, ale asi to pravda nebude. Ledviny bolí jen málokdy, nejbolestivějším onemocněním ledvin jsou močové kameny, bolí hlavně průchod kamínku močovými cestami, tzv. ledvinová kolika. Ostatní onemocnění ledvin prakticky nikdy nebolí.

  • Karla

    Je možné odoperovat část ledviny s tím, že se zbylá část zhojí a funguje dál?

  • Host chatu

    Dobrý den, tato strategie se skutečně používá. Např. některé nádory, které jsou uložené na okraji ledviny lze odstranit resekcí ("uříznutím") části ledviny a zbytek ledviny zůstane funkční. Bohatou zkušenost s tím mají experimentální biologové, na pokusných zvířatech se modeluje selhání ledvin odstraněním 1 ledviny a 2/3 druhé ledviny. To simuluje situaci pacienta se selháním ledvin a zkouší se tak třeba účinky léků v podmínkách nedostatečné funkce ledvin.

  • Marie

    Dobré dopoledne pane doktore,prosím Vás chci se zeptat na 2otázky:
    1) zda mohu počítat do denního příjmu tekutin i polévku a pití mléka?
    2) kdy (v kolik hodin nejpozději) před spaním na noc se mohu napít?
    Dekuji Vám.

  • Host chatu

    Hezký den, určitě můžete do příjmu tekutin zahrnout i polévky, mléko, dokonce i ovoce s velkým obsahem tekutin (meloun, rajčata, citrusy). U polévek je často problém v rom, že bývají velmi slané a velký objem polévky je spojen s velkým množstvím soli. Týká se to hlavně polévek v restauracích a instantních polévek, pokud si polévku uvaříte doma přímo z čerstvých surovin a solí šetříte, je to naprosto v pořádku. Odpověď na druhou otázku je velmi individuální. V mladším věku s dobrou kapacitou močového měchýře obvykle ani pití před spaním nedělá problémy. S pokročilejším věkem, kdy je kapacita měchýře menší, vyprazdňování často neúplné, je vhodné se pití na noc vyvarovat. Asi nejlepší je vyzkoušet si to sám na sobě. Dobrou noc a sladké sny :-)

  • Karla

    Jak dlouho se může užívat preventivně nitrofurantoin, aniž by to poškodilo organismus?

  • Host chatu

    Preventivním užíváním nitrofurantoinu se obvykle myslí podávání malé dávky na noc jako ochrana před močovými infekcemi. Doporučenou strategií je léky střídat po 1-2 týdnech, mezi tím vložit i týden bez léků. Kontinuální podávání samotného nitrofurantoinu se většinou nedoporučuje. Problémem všech těchto postupů je možnost vypěstování rezistence, odolnosti bakterií na antibiotika. To je taky hlavní důvod pro střídání léků. Jinak nitrofurantoin moc nežádoucích účinků nemá, je dokonce schválen i pro použití v těhotenství.

  • Jiří V.

    Dobrý den, pane doktore, v čem spočívá práce nefrologa? Jaký je rozdíl mezi nefrologem a urologem?

  • Host chatu

    Když to řeknu jednoduše, nefrolog je internista a urolog je chirurg. Nefrolog léčí tabletkami, dietou, režimovými opatřeními, urolog operuje. Z jiného úhlu pohledu: nefrologa zajímají záněty ledvin, poškození ledvin při jiných chorobách (cukrovka, vysoký tlak, poškození léky) a nefrolog se také stará o pacienty se selháním ledvin, kteří potřebují dialýzu. Doménou urologů jsou onemocnění močových cest, jejich vrozené anomálie, močové kameny, u mužů problémy s prostatou. Urolog také operuje všechny typy nádorů ledvin a močových cest. Oba obory samozřejmě těsně spolupracují. Příkladem spolupráce nefrologa a urologa je také transplantace ledviny, kde se objevují problémy jak internistické tak chirurgické.

  • Kristýna

    Mohou lidé na dialýze cestovat? Třeba i do hraničí?

  • Host chatu

    Určitě mohou a my se snažíme jim v tom pomáhat. Pokud je pacient léčen hemodialýzou, lze předem dohodnout dialýzu na středisku v místě dovolené nebo služební cesty, říká se tomu rekreační dialýza a většina středisek na světě tyto rekreační pacienty běžně přijímá. Pokud pacient používá břišní, peritoneální dialýzu, lze zařídit dopravu spotřebního materiálu do hotelu, kde bude bydlet, a pacient si potom na místě provádí dialýzu stejně jako doma. Rekreační dialýza je náročná na logistiku, ale funguje to. Pacienti s dialýzou cestují i na výletních lodích, kde je speciálně upravená kajuta s dialyzačním přístrojem. Má to ale jeden spíše úsměvný problém: před dialýzou je nutné pacienta přesně zvážit, abychom určili množství vody, které bude dialýzou odstraňováno. Nevěřil byste, jak je obtížné na lodí, která se kymácí na vlnách, někoho zvážit. Hezký den a šťastnou cestu s dialýzou :-)

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov